Boksas: nuo ištakų iki šių dienų

Boksas daugeliui gerai žinoma sporto šaka, kuri pasižymi rūšių įvairove. Transliuojamas bokso varžybas galima stebėti per didžiuosius sporto kanalus, anapus Atlanto ne mažiau mėgstama jose ir lankytis. Nors boksas populiarus visame pasaulyje, tačiau ar iš tiesų jis taip gerai pažįstamas, kaip manoma? Kur ir kaip prasidėjo šios sporto šakos istorija? Kokia ji mūsų šalyje?

Bokso ištakos

Manoma, kad bokso istorija siekia kelis tūkstančius metų. Randama įrodymų, kad šia sporto šaka užsiimta net daugiau nei prieš 5000 metų. Apie tai byloja archeologų randamos iškasenos – figūrėlės, vaizduojančios šiuo sportu užsiimančius žmones. Be abejonės, kaip ir kokiomis aplinkybėmis buvo boksuojamasi, kokių taisyklių buvo laikomasi, iš tų laikų žinių nėra. Tačiau tokie faktai mus pasiekia iš kiek vėlesnių laikų. Teigiama, jog boksas, tiksliau jo pirmtakas, vadintas kumštynėmis, buvo įtrauktas į 7 šimtmetyje prieš Kristų vykusių Olimpinių žaidynių programą. Anot liudijimų, tais laikais nebūta nei taisyklių, nei kokios įrangos – sportininkai kovodavo vos prisidengę krumplius ir tai buvo daroma nestoromis odos atraižomis. Dėl šių priežasčių buvo patiriama daug ir sunkių traumų.

Bokso modernizacija

Kiek vėliau, civilizacijai stipriai pažengus, gerokai pasikeitė ir boksas. Viduramžiais ėmė rastis ne tik  taisyklės, tačiau ir kūną apsaugančių priemonių. Modernizavus šią sporto šaką, pradėtos naudoti smūgius švelninančios pirštinės, apribota judėjimo erdvė – atsirado ringas, taip pat ir varžybų laikas – kovos etapai pradėti skaičiuoti raundais. Kovos organizuotos pagal svorio kategorijas. Į priešininką imta žiūrėti pagarbiai, todėl uždraustas daugelis ir šiais laikais tradiciniame bokse draudžiamų veiksmų, apsistota prie smūgių tik kumščiais. Įvedus daugiau taisyklių, bokso varžybose pradėjo dalyvauti ir teisėjas, kurio funkcija išliko nepakitusi iki šių laikų – stebėti, ar priešininkai nenusižengia taisyklėms, neatlieka neleistinų veiksmų.

Boksas naujaisiais laikais

Jau XX amžiaus pradžioje boksas buvo įtrauktas į moderniųjų laikų Olimpines žaidynes. Apskritai šis amžius – bokso klestėjimo periodas. 1925 metais buvo surengtas pirmasis bokso Europos čempionatas. Renginys organizuotas Švedijos sostinėje Stokholme. Praėjus penkiasdešimčiai metų buvo surengtas ir bokso Pasaulio čempionatas. 1975 metais jis įvyko Havanos mieste, Kuboje. Tapęs vis labiau prieinamas visuomenei, boksas sparčiai populiarėjo, o tai lėmė ir jo, kaip profesionalios sporto šakos, raidą. Vis daugiau dėmesio buvo skiriama taisyklėms tobulinti, sportininkai pradėti skirstyti į kategorijas (pagal amžių, svorį). Sportas sulaukė vis daugiau susidomėjimo, pradėti rengti užsiėmimai ir jaunesnio amžiaus sportininkams, atsirado jaunių grupės. Nors boksas atrodo grubus, agresyvus sportas, čia nepaprastai daug dėmesio skiriama sportininkų saugumui, sveikatai. Siekiama nuo sužeidimų, traumų apsaugoti abu varžovus. Šio tikslo, neabejotinai, labiausiai siekti padeda kokybiška bokso įranga, kurios pasirinkimas šiais laikais yra išties platus.

Boksas Lietuvoje

Bokso istorija Lietuvoje siekia apie šimtą metų. Jo pradininku laikomas (tokiu būdu į Lietuvos istoriją įsirašęs pirmą kartą) S. Darius. Jis buvo vienas iš šio sporto iniciatorių Lietuvoje, prisidėjęs organizuojant ir pirmąjį šalyje čempionatą.
Bokso istorija Lietuvoje glaudžiai susipynusi ir su pačios šalies istorija. Gūdžiu sovietmečiu nepriklausomybės simboliu buvo ne tik krepšinio varžybos, tačiau ir kovos ringe su rusų tautybės sportininkais.
Laikui bėgant boksas Lietuvoje taip pat darėsi vis modernesnis, šiandien apstu šiuo sportu užsiimančių tiek profesionaliai, tiek ir mėgėjiškai, įrengta gausybė treniruočių salių. Sportininkai garsina šalies vardą ir užsienyje. Lietuvos atstovai ne kartą yra pelnę aukštus įvertinimus tarptautinėse varžybose, parsivežę medalių net iš Olimpinių žaidynių.

Pagrindinės bokso taisyklės

Esama keletas bokso atmainų, tačiau pagrindinės taisyklės galioja visur. Kone svarbiausia – grupės pagal amžių ir lytį – kovos gali vykti tik tarp tos pačios lyties varžovų, savo amžiaus grupėje. Taip pat svarbu ir svorio kategorija – priešininkų svoris gali skirtis tik keliais kilogramais. Kovos laikas skaičiuojamas raundais (paprastai jų būna trys, moterys varžosi keturis, tačiau trumpesnius). Griežtai reglamentuojamas ir apsaugų naudojimas.

Bokso įranga ir apsaugos

Tiek kovų, tiek treniruočių metu sportininkams labai svarbu naudoti apsaugas – priemones, padedančias išvengti rankų, kojų, dantų traumų. Netikslus judesys į bokso maišą treniruotės metu gali turėti rimtų pasekmių, jei šių saugumo reikalavimų nesilaikoma, tačiau tai nėra vienintelė priežastis – apsaugas kovų metu sportininkams būtina dėvėti ir dėl priešininko, nes priešingu atveju galėtų jį stipriai sužeisti. Pagarba varžovui yra viena svarbiausių bokso taisyklių.
Be apsaugų, kiekvienam sportininkui reikalinga ir treniruočių įranga. Paprastai tai letenos arba maišai į kuriuos galima smūgiuoti. Pirmuoju atveju reikalingas asistentas, galintis letenas palaikyti, antruoju – erdvė, kurioje maišą būtų galima pakabinti ar pastatyti.

Žymiausi bokso prekių gamintojai

Bokso prekių – įrangos, apsaugų – pasirinkimas gana platus. Nemažai ir gamintojų, siūlančių savo prekes. Vienas žymiausių iš jų – „Ben Lee“. „Ben Lee“ produktai mėgstami ir pripažinti daugelyje pasaulio šalių. Gamintojas siūlo platų įvairiausių gaminių pasirinkimą: nuo pirštinių, elastinių bintų iki bokso maišų. Tai kokybiški, gali būti tiek iš natūralios, tiek ir iš dirbtinės odos pagaminti produktai, kurie yra tapę ne vieno sportininko ištikimu palydovu. Su „Ben Lee“ produkcija visada galima susipažinti ir mūsų kataloge. 

Atsiliepimai (0)

Komentarų nėra
Papildoma informacija

Prekės spalva ar atspalvis gali skirtis nuo matomos nuotraukoje. Prekės aprašymas yra bendro pobūdžio, aprašyme nebūtinai yra paminėtos visos prekės savybės. Internetinėje parduotuvėje prekių kainos gali skirtis nuo prekių kainų ir akcijų taikomų mūsų parduotuvėje.

Produktai pridėti
Produktai pridėti palyginti

Prašome sutikti su slapukų politika