Geriausia smegenų mankšta – šachmatai

Daugelis nustemba išgirdę, jog šachmatai – taip pat sporto šaka. O treniruoja šis sportas kaip treniruokliai - treniruoja vieną svarbiausių organų – smegenis. Šachmatų partija yra vienas efektyviausių smegenų mankštos būdų, kuris ugdo loginį ir strateginį mąstymą. Jau ne vieną šimtmetį šachmatai laikomi prestižine ir intelektualia sporto rūšimi, kurios nauda smegenų veiklai abejonių nėra.

Kada ir kaip šachmatai pasiekė Lietuvą?

Nors pats žaidimas pasaulyje žinomas jau labai seniai (manoma, kad kažkas panašaus į šachmatus buvo žaidžiama dar Senovės Indijoje), Lietuvą šis žaidimas pasiekė Viduramžiais (šiuos faktus pagrindžia senųjų pilių vietose rastos šachmatų figūrėlės). Sunku spėti kaip plačiai šis žaidimas buvo žinomas tuo metu, tačiau gerokai vėliau, Lietuvai jau priklausant Sovietų Sąjungai, šachmatai Lietuvoje tapo išties populiariu ir mėgstamu žaidimu. Imti organizuoti turnyrai, Lietuvos vardą tarptautiniuose čempionatuose garsino ne vienas sportininkas, šalyje pradėtos steigti šachmatų mokyklos, į šią veiklą ypač noriai įsitraukdavo mokiniai, vykdavo tarpmokykliniai šachmatų turnyrai. Sovietmečiu ši sporto šaka populiarumu kone prilygo krepšiniui. Pirmuoju profesionaliu šachmatų žaidėju Lietuvoje laikomas Vladas Mikėnas, o 1929 – aisiais įkurta Nepriklausoma Lietuvos Respublikos šachmatų Sąjunga.

Pagrindinės šachmatų taisyklės

Šachmatais žaidžiama ant specialios šachmatų lentos (paprastai medinės). Lenta yra languota (dažniausiai juodai balta), o ant langelių išrikiuojamos žaidimo figūrėlės. Pastarosios taip pat turėtų būti dviejų spalvų – juodos ir baltos. Figūrėlės statomos ant priešingos spalvos langelių, tačiau juda nebūtinai tik jais. Figurėlių judėjimas priklauso nuo jų rūšies (yra šešios rūšys: valdovas, valdovė (arba karalius ir karalienė), bokštas, rikis, žirgas ir pėstininkas). Pavyzdžiui, rikis juda tik įstrižai, tačiau vienas to paties žaidėjo rikis stovi ant balto, kitas ant juodo langelio, todėl teoriškai jie juda tik vienos spalvos langeliais, tačiau faktiškai – abiejų. Visų rūšių figūrėlių yra po dvi, išskyrus karalių, karalienę ir pėstininkus. Centrinė šachmatų figūra, be abejo, yra karalius. Praradus šią figūrėlę, skelbiamas pralaimėjimas, šachmatuose vadinamas žodžiais šachas ir matas, kurie išvertus iš persų kalbos reikštų, kad karalius yra miręs.

Šachmatai šiandien

Šiandien šachmatai nebėra tokia populiari sporto šaka kaip prieš 50 metų, tačiau vis dar mėgstama ir žaidžiama. Lietuvoje yra įsikūręs ne vienas šachmatų klubas, šios sporto šakos entuziastai nuolat organizuoja turnyrus, profesionalūs sportininkai dalyvauja tarptautinėse varžybose. Šachmatų figūrėlės ir lenta iki šiol yra laikoma prabangia ir vertinga dovana, ypač vertinami mediniai, rankų darbo gaminiai. Neretai šachmatai persikelia ir į internetinę erdvę. Atsiradus galimybei užsiimti šiuo sportu virtualioje erdvėje, daugelį suvilioja galimybė išmėginti savo jėgas, tačiau šis pomėgis negalėtų būti lyginamas su aistra žaidimui, kuomet priešininkai, kad galėtų sužaisti partiją, savo ėjimus vienas kitas siųsdavo net laiškas.

Atsiliepimai (0)

Komentarų nėra
Papildoma informacija

Prekės spalva ar atspalvis gali skirtis nuo matomos nuotraukoje. Prekės aprašymas yra bendro pobūdžio, aprašyme nebūtinai yra paminėtos visos prekės savybės. Internetinėje parduotuvėje prekių kainos gali skirtis nuo prekių kainų ir akcijų taikomų mūsų parduotuvėje.

Produktai pridėti
Produktai pridėti palyginti

Prašome sutikti su slapukų politika